De A-Schutting

Wat moet je weten over de  A-Schutting ?

Afmetingen

Voor alle klassen, gemeten vanaf de grond, 1,70 meter. De lengte van de loopplank ligt tussen 2,65 meter en 2,75 meter, de breedte aan de onderzijde ligt tussen 1,00 meter en 1,30 meter en bovenaan tussen 0,90 meter en 1,30 meter. Tenslotte is de lengte van het raakvlak 1,06 meter.

Doel

De hond moet over de A-schutting heen klimmen, waarbij hij zowel bij de oploop als de afloop met tenminste één poot het raakvlak moet aanraken.

Commando

Dak, Schut of shhhhhhhhh

 

A-Schuttinggif

Fouten

·         Weigering

·         Het niet met tenminste één poot aanraken van het raakvlak van de op- en/of afloop

Bij het aanleren van de A-schutting begin je met een lage vlakke positie. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen de schutting helemaal vlak op de grond te leggen. Je begint met de hond aangelijnd met een korte riem. De trainer neemt de hond over van de cursist en loopt aan de ene kant mee, terwijl de cursist aan de andere kant loopt en die probeert de hond met een brokje netjes over het midden van de schutting te begeleiden. Het is belangrijk dat dit in het begin rustig gebeurt en dat de hond niet op en van de schutting gaat springen. Zodra de hond aanstalten maakt over de schutting te gaan lopen geef je het commando. Zodra de hond aan de andere kant van de schutting is volgt uiteraard een uitgebreide beloning. Gaat dit allemaal goed dan kan de schutting op de normale hoogte gezet worden. Pas wanneer de hond helemaal vertrouwd is met de schutting kan het gebruik van de riem afgebouwd gaan worden en daarna de assistentie van de trainer. Probeer vooral de rust er in te houden en besteed aandacht aan de raakvlakken. De snelheid komt later wel.