De Kattenloop

Wat moet je weten over de Kattenloop ?

Afmetingen

De breedte van de loopplank is 0,30 meter. De hoogte van de vlakke loopplank ligt tussen 1,20 meter en 1,35 meter. Het toestel bestaat uit drie loopplanken met een lengte die ligt tussen 3,60 meter en 4,20 meter per plank. De lengte van het raakvlak is 0,90 meter.

Doel

De hond moet over de kattenloop heen lopen, waarbij hij zowel bij de oploop als de afloop met tenminste één poot het raakvlak moet aanraken.

Commando

Oóóóóóver of shhhhhhhhhhh

 


Kattenloopgif

Fouten

·         Weigering

·         Het niet met tenminste één poot aanraken van het raakvlak van de op- en/of afloop

Bij het aanleren van de kattenloop begin je met de hond aangelijnd aan een korte riem. De trainer neemt de hond over van de cursist en loopt aan de ene kant mee, terwijl de cursist aan de andere kant loopt en die probeert de hond met een speeltje of wat lekkers de kattenloop op te lokken. Het is hierbij belangrijk dat zowel trainer als cursist dicht tegen de loopplank lopen om te voorkomen dat de hond er af springt. Zodra de hond aanstalten maakt over de kattenloop te gaan lopen geef je het commando. Houd de hand met het brokje vlak boven het midden van de plank, want de hond moet gaan kijken naar de plank. Doe het vooral heel rustig aan in het begin. Laat de hond maar eens even wachten midden op de plank en laat hem even rustig wennen. Spreek je hond bemoedigend en geruststellend toe. Doet hij de oefening goed dan volgt uiteraard de welverdiende beloning. Is de hond erg angstig, begin dan op de horizontale plank dicht bij de grond. Gaat dit goed dan koppel je de afloop er aan vast en gaat dit ook goed dan neem je de oploop er bij. Pas wanneer de hond helemaal vertrouwd is met de kattenloop kan het gebruik van de riem afgebouwd gaan worden en daarna de assistentie van de trainer. Probeer vooral de rust er in te houden en besteed aandacht aan de raakvlakken. De snelheid komt later wel.