De Wip

Wat moet je weten over de Wip ?

Afmetingen

De breedte van de loopplank is 0,30 meter. De lengte van de loopplank ligt tussen 3,65 meter en 4,25 meter. De hoogte van het kantelpunt van de wip ligt tussen 0,60 meter en 0,70 meter. De lengte van het raakvlak is 0,90 meter.

Doel

De hond moet over de wip heen lopen, waarbij hij zowel bij de oploop als de afloop met tenminste één poot het raakvlak moet aanraken.

Commando

Wip of shhhhhhhhh

 


wipgif

Fouten

·         Weigering

·         Het van de wip afspringen voordat deze is gekanteld en de grond heeft geraakt

·         Het niet met tenminste één poot aanraken van het raakvlak van de op- en/of afloop

Het aanleren van de wip heeft veel overeenkomsten met het aanleren van de kattenloop, maar toch levert de wip vaak meer problemen op. Dit heeft alles te maken met het kantelen van de wip waar de honden van kan schrikken. Er wordt pas begonnen met het aanleren van de wip zodra de kattenloop voldoende beheerst wordt met de hond los. Bij het aanleren van de wip begin je met de hond aangelijnd aan een korte riem. De trainer neemt de hond over van de cursist en loopt aan de ene kant mee, terwijl de cursist aan de andere kant loopt en die probeert de hond met wat lekkers de wip op te lokken. Het is hierbij belangrijk dat zowel trainer als cursist dicht tegen de loopplank lopen om te voorkomen dat de hond er af springt. Zodra de hond aanstalten maakt over de wip te gaan lopen geef je het commando. Houd de hand met het brokje vlak boven het midden van de plank, want de hond moet gaan kijken naar de plank. Doe het vooral heel rustig aan in het begin. Spreek je hond bemoedigend en geruststellend toe. Op het kantelpunt van de wip laat je de hond wachten en pas als de plank de grond weer raakt begeleid je de hond naar beneden. Doet hij de oefening goed dan volgt uiteraard de welverdiende beloning.